.

Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

Kelompok manakah kita ?


Assalamualaikum kalian :)
Hari Sabtu gue banyak dihabiskan dengan men-joining kan diri dalam contest Giveaway je. Tak kua mana-mana. Stay kat rumah besarkan badan yang dah sedia besar ni. Hewhew. Then petang berkebun dengan mak. Tu la saat paling manis bagi gue untuk hari ini. Hee. Dah penat join contest and giveaway, gue nak share ilmu yang gue baca pulak. Harap ianya berguna. Happy reading guys :)




KELOMPOK MANAKAH KITA ?


1. Golongan yang sibuk.

Iaitu orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

2. Golongan yang manis dengan senyuman.

Orang yang ditimpa musibah lalu dia berkata " Inna lillahi wainna illaihi rajiuun " dan berkata " Ya Allah, Aku redha dengan ketentuanMu ini " sambil mengukir senyuman.

3. Golongan yang kaya.

Orang yang tidak puas dengan nikmat yang ada, sentiasa mengumpul harta sebanyak yang mungkin.

4. Golongan yang miskin.

Orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang hanya sementara.

5. Golongan yang rugi.

Orang yang sudah sampai usia tuanya tapi masih malas untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

6. Golongan yang paling cantik.

Orang yang mempunyai akhlak yang baik.

7. Golongan yang besar rumahnya.

Orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan diluaskan.

8. Golongan yang kecil rumahnya.

Orang yang mati dan tidak membawa sebarang amal kebaikan, nescaya kuburnya akan menghimpitnya.

9. Golongan yang kedekut.

Orang yang telah membaca ilmu yang baik, tapi tidak disampaikan pula pada orang lain.



Yang mana satukah kita ?? :)


Kamu sangka dia yang paling banyak bicaranya tentang agama adalah yang paling baik agamanya. Hakikatnya, dia mungkin lebih lemah agamanya daripadamu. Bicaranya sebenarnya peringatan untuk dirinya sendiri. Percayalah! Ada manusia memilih untuk berdakwah bukan kerana dia itu insan terbaik. Tetapi kerana ingin berusaha menjadi yang terbaik. Sambil mengajak manusia ke arah kebaikan. Dakwah bukan hanya untuk orang baik-baik. Tetapi juga untuk yang tak baik menjadi baik! Dakwah bukan hanya untuk menjadi baik, tetapi untuk mempergiatkan usaha beristiqamah agar dapat menjadi lebih baik di sisi-Nya. 




p/s : Entry sekadar renungan bersama :)






Contest Word Search Puzzle

Assalamualaikum :)



Klik banner untuk JOIN.




Tag : Yumida | Nyue | Caliph


Tarikh tamat : 8-8-2012 (11.59pm)





Mahamahu.com anda Mahu 2012







Syarat-syarat penyertaan :

1. Wajib follow blog Mahamahu.com

2. Mesti membuat satu entry diblog anda dengan tajuk seperti ini "Mahamahu.com anda Mahu 2012" ( tajuk lain tidak di terima )

3.  Dalam entry mesti masukan poster hadiah di atas, banner Mahamahu di atas dan link kepada entry contest ( wajib )

4.  Mesti membuat satu slogan paling kreatif dengan menggunakan perkataan " Maha &Mahu " di selangi dengan perkataan lain.
 Contoh :- " Saya Mahu hadiah Maha kerana Mahu menang Maha hadiah Mahu daripada Maha yang Mahu ".

5. Slogan mesti tidak lebih daripada 30 patah perkataan.

6. Selepas siap dan di postkan entry anda hantar penyertaan anda pada comment contest berserta maklumat penting berikut:-
   Nama:
   Email :
   Link posting :


________________________________________


MAHA bicara MAHU beri hadiah MAHA hebat. MAHU suka suka suka!! MAHU muka MAHA tak malu. Jadi MAHU join MAHA dan MAHU 2012. Adakah anda juga MAHU? 
 


Tarikh tamat : 30-6-2012 ( 12 malam )



GiveAway preloved items by Anis Athia

Assalamualaikum :)




Leman ketawa berdekah-dekah,
Melihat Abu terbabas di coner,
Kalau dihati terasa nak hadiah,
Apelagi..jom la join tekan je banner.

( Pantun tak berapa nak jadi. Hewhew )



Tarikh tamat : 12 Julai 2012 - 11 malam



Doodle : Learn from the mistakes

Salam Jumaat awak awak awak :)



Mustahil kalau nak cakap diri sendiri tu perfect. Setiap orang pernah buat silap. Silap besar atau just a simple mistakes. Memang tak dapat nak lari kan kadang-kadang tu. Bila dah buat silap, tu bukan alasan kita nak putus asa segala. Konon tak boleh jadi orang yang lebih baik. No no ! Sepatutnya dari kesalahan tu kita belajar how to be a better person. Dari situ kita belajar. Ye, belajar ! If ada usaha, InsyaAllah, semuanya boleh. Kan ? :)




P/s : peringatan untuk diri sendiri jugak :)





Genap 12 angka untuk tahun 2012



Assalamualaikum..kom apa kombat..bat apa batmen..men apa mentol..tol apa tolak..lak apa laksa..sa apa satu..tu apa tunang..nang apa nangka..ka apa kayu..yu apa...?? Yu hensem. HAHAHA


Bulat kecil bulat kecil bulat lah besar..
Sayang mama sayang papa naik perahu..
Enam kali enam kali tiga ploh enam..
Enam kali enam kali jadi beruang..


Sudah cukup sudah..Cukup sampai di sini saja.. Tetiba intro lagu time keanak-anakan dulu ni pasai pe tah kan. Saje nak flashback. Rinduuu ! Korang mesti ingat jugak kan? HAHA. Femes der lagu tu dulu. Mustahil la lupa. ^^


________________________


Dah, abaikan intro gue tadi. Apa yang genap genap 12 angka segala ni ?? Nombor ekor ke hape ?? HAHA. Deyy ! Dosa der main-main nombor ekor ni. Ni bukan nombor yang bila kita bayar, letak no. ikut suka hati bajet no. tu ong then esok lusa tulat dapat duit. Bukan bukan..HARAM semua tu :3 


Ingat lagi tak dalam ENTRY NI gue ada cakap pasal baby girl, ikut muka mak ke pak or gue kan kan. Harap-harap ingat la. HAHA. Isnin selasa dan rabu lepas gue dengan mak pegi lawat baby tu kat Penang. Alhamdulillah, lega tengok baby abg long gue sihat dengan berat 3.2kg. Normal la kot untuk baby gegirl. Hee. Plus tengok kak ipar gue pon alhamdulillah sihat, senang hati mak gue. Semuanya berjalan lancar. So, selama 3 hari tu tak banyak bende gue buat. Nak jalan-jalan kesian pulak tinggal kak ipar gue kat umah. Jadi, jalan terbaik lepak kat rumah, borak kosong and layan movie. Nak borak ngan baby tu mustahil sangat la kan. Ape yang baby taw tidooo je. Gue kacau pon die buat dek. Sentap ! :/


Ni salah satu aktiviti gue time kat sane. Part-time potograper. Sape-sape nak kawen boleh mai panggil gue. HAHA. Bajeeet je kan. Muntah-muntah :P


Amni The Twelve Series :)



See. Dah pandai praktis senyum time snap gambaq. Biasalaa..maksu yang ajaq kan. Hihi

Amni memang suka tidoq macam ni. Tak padan dengan umoq baru seminggu ^^

The Siblings - Syamimi , Amni , Irfan




Dear Nurul Amni Fatiha Binti Nazrul Nizam,

When you grow up, be a righteous children, respect your parents, dutiful to them, obedience to Allah and religion and be a useful human. May u have a barakah. Amin.


With love,  
Maksu






p/s : Alhamdulillah, bertambah cucu mak abah tahun ni. Genap 12 orang tahun 2012. To abang-abang gue and kakak gue, prepare siap-siap duit raya na. Haha. Ahli dah bertambah :P






OH My Jawi # Miau yang berbudi



Assalamualaikum kalian :)




HAHA. Kucing ni memang betul-betul berbudi kat tuan dia. Saboo je la kalau betul-betul ada. Hewhew :P


Untuk kedua kalinya gue share kartun jawi seiras macam dalam ENTRY NI. Hee. Seriusliii gue memang dah kemaruk tengok kartun in jawi lagi comel macam ni. Nak tengok banyak lagi kartun in jawi macam ni?? Korang KLIK SINI :)




Selamat bersantai semua ^^










Doodle : Kisah anak, bapak dan hotdog





Assalamualaikum kalian :)







Anak : Pak, meh la makan HOTDOG yang titew goreng ni. Makan panas-panas la sedap. Hihi ( sambil buat muka manis habes )


Bapak : Ehh ! Sape ajar kau makan HOTDOG HOTDOG ni haa !! ( muka serius ) 


Anak : Errr..betul la pak. HOTDOG ni halal la.. Buatan Ramly lagi. Tak caye tengok ni... ( sambil tunjuk logo halal. muka x bersalah )


Bapak : Pak tahu la halal. Dah tu kau takde nama lain ke nak gelar  HOTDOG tu ?? Cube kau panggil SOSEJ ke.. Selera jugak bapak nak makan.


Anak : Errrrrr......baik pak ! Lepas ni titew panggil SOSEJ k. Wuuu 


____________________________________________


Moral of the story :

Terlepas kata buruk padahnya. Lepas ni kena berhati-hati dalam percakapan. Lebih-lebih lagi dengan orang yang lebih tua dari kita. Gelar something tu dengan makna yang baik kan lebih bagus. Tak kira la ape pon. Kan awak ? ^^




Baiii....










P/s : Esok, lusa dan tulat gue will be in Penang. Tengok new baby girl. Heee.. Tak sabarnyee laa. Muka ikut sape la yang ni. Mak ke bapak. Tak pun gue? HAHA :3
Sebarang bw akan gue balas sekembalinya gue ke tanah air tercinta ye kalian. Bajet pegi obersiii kan. Boooo!  :P




Entri mamai









Semalam Qiam ramai-ramai.
Hal-hal ke-blogging-an harus diketepikan.
 Ya. Cuma sehari. SEMALAM.
Tido gue paham-paham lah. 
Nama pon qiam.
Cuma 1/4 sahaja diisi.
Kurang sedikit dari yang biasa.
Ehh?? Merungut?? TIDAK ! 
Qiam semalam sangat best ! Banyak input gue terima.
 Plusss gue paling muda dari mereka-mereka yang lain. Hewhew ^^
Motip gue, nak bagitahu nanti gue balas blogwalking korang eh.
 Yang dah follow. Terima kasih. I'll hit u back.
Sekarang, gue nak isi 3/4 yang hilang.
Bai kalian.








P/s : Maaf. Ini hanyalah entry mamai dari gue.  *_*



Doodle : Belajar peribahasa 1

Assalamualaikum awak :)




Gue rindu zaman sekolah. Lagi-lagi sekolah rendah. Rindu nak belajar peribahasa yang cikgu ajar. Rindu nak reka-reka ayat. Zaman U memang gue tak belajar part-part peribahasa ni dah. Kalau suruh senaraikan balik semua peribahasa tu, komfem gue tinggal kosong je. Lupa. So, apa motif gue post mende ni?? Sebab nak bagi gue ingat balik la mende apa yang gue belajar time sekolah rendah dulu. Err.. Mane tahu korang pon lupa, boleh belajar ngan gue sekali. Haaa..molek gituu :)


p/s : Gue tengah tunggu putera datang merisik. Tak kisah la putera ape pon. Janji PUTERA. HAHA. Demand bebenoo ( TIPU ) :3
Sape terer, try la buat ayat guna peribahasa ni. Hewhew. Gue pening nak buat mcm mne. Panjang beno peribahasa nye punn. 




OH My Jawi

Assalamualaikum. Salam Jumaat awak :)




See...kucing pon pandai cover line. Muahaha
Kreatif pulak gue rasa bila tulis dalam jawi ni. Jarang jumpa. Kan? :)
Sape boleh baca kenyit mata hokay ^^





 Sumber : Facebook



Doodle : Oh Resume Ku

Assalamualaikum awak dan awak ^_^


 



Tssskkk ! Part working working ni yang gue lemah siket. LI segala gue tak buat. Bukan malas, tapi course gue memang tak tawarkan. Wuuu. Agak-agak korang la kan, if just ade pengalaman keje kedai makan and yang seangkatan dengannya tu je, patut ke tak gue listkan dalam resume gue ?? HAHA. Gue rase macam ade potensi kena reject je nanti. Sobss. Pening haii pening.



1st Giveaway by jaakechik corner


Assalamualaikum awak :)




Gue join 1st Giveaway by Jaakechik Corner.
Anyone yang nak join , klik banner untuk terbang ke blog penganjur hokay.



Just some simple syarat :

 WAJIB follow 4 sponsor Oopet | Farah | Cikmai | Farain  

 Buat entry bertajuk " 1st Giveaway by jaakechik corner "

 Letak header atau banner dalam post dan linkkan ke entry GA

 Beritahu 3 tempat menarik di negeri anda


Teman anak jati Perak yop. Harap maklum.  Mike yang nak mai jalan Perak, teman syorkan mike pegi la 3 tempat kat bawah ni. Ekceli banyak lagi yang menarik. Tapi ape yang menarik kat situ ?? Emm.. Pegi tengok sendiri :D



 Tag 3 orang rakan blogger Solehah | Amirul | Mama Qhayra

 Last sekali jangan lupa letak entry GA anda dekat comment post GA penganjur



Tarikh tutup : 30 Julai , 12 malam



Semoga berjaya kalian :)








Doodle : Jangan menipu orang lain

Assalamualaikum awak. 





Gue rasa PANAS pulak harini. Sebelum ni panas-panas bila pekena kipas, gue rasa sejuk jugak la. Tapi kali ni gue tak tahan la pulak. Haihh. Kena rendam ais batu atenye. Tu pon entah sejuk ke tidak. Haihh. Eh?? Apasal yang gue panas sangat ni ?? 


Sesuka hati je kan nak letak iklan churp-churp / says segala dalam cbox gue. Bukan sekali, tapi berkali-kali. Sehari nak dekat 5 kali awak datang. Orang yg sama pulak. Jangan la desperate sangat. If nak orang lain derma kat awak pon, biarlah orang tu ikhlas. Cakap elok-elok. " Awak, awak... boleh tolong klik churp2 saye tak ?? " Komfem gue klik dengan ikhlas. Ini tak. Buat cara kotor pulak. Haihh! Saboo je laa. Gue emo pon tak guna. Dah tekan pon. HAHAHA. Gue taw, ramai dah terkena dengan sindiket camni kan kan kan. SINDIKET?? HAHA. Boleh la tu. Siap ada yang guna taktik penyamaran guna nama orang lain pon ade. Ishh ishh ishhh. Tak baik taw tak ! :3


Allah tak suka orang menipu. DIA marah tahu tak. Insaf lah..Insaf lah..




p/s : Tadi gue rasa nak tempek je nama orang tu. Tapi, xpe lah. Taknak mengaibkan. To awak dan awak, jangan la tipu orang lain lagi. Cari la income secara BERSIH. Peace!