Ni resepi yang gue try masa CNY haritu. Kuah meatball ala IKEA. Bebulan jugak la gue simpan resepi ni. Elok je Kak Ieka post kat blog die dulu, terus gue copy. Haha. Bila dok rumah tu paham-paham jelah. Nak makan je kojenyeeee. Tambah gemuk lagi la gini U_U
# Ni masa malam 1st buat. Sedap sangat! Tak rugi cuba. Serious! :)
# Saja try chicken ball pulak. Erkk. Tak sedap. Meatball je gue rasa umphh!
# Garnishing gue failed! Haha. Takpa janji perut kenyang. Thanks again kak ^^
RESEPI KUAH MEATBALL IKEA
Sumber : Ieka Yang Ghazali
Resepi asal di SINI :)
1 biji bawang
1/2 biji tomato
1 1/2 sudu tepung gandum
2 sudu buttercup
100 ml fresh milk
1/2 kiub ayam
1/2 kiub lembu
1 1/2 cawan air
Bahan A (bancuh sekali) :
1/2 biji tomato
1 1/2 sudu tepung gandum
2 sudu buttercup
100 ml fresh milk
1/2 kiub ayam
1/2 kiub lembu
1 1/2 cawan air
Bahan A (bancuh sekali) :
2 sudu sos cili
1/2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
Sedikit lada hitam (sapa suka pedas letak la lebih)
Cara2 :
Panaskan butter, masukkan bawang yang dipotong dadu. Dah garing masukkan tepung. Kacau sampai keperangan dan masukkan tomato, masak sehingga tomato layu dan masukkan air dan susu. Kemudian masukkan semua bahan A. Masukkan kiub lembu dan ayam tu. Kacau sehingga menggelegak. Tutup api dan blande bahan yg dimasak tadi. Blande ni bagi semua bahan yang korang masak tadi hancur dan sebati. Lepas blande korang masukkan kan balik dalam periuk dan panaskan semula sehingga menggelegak. Tutup api bila kuah nampak dah pekat sikit.
1/2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
Sedikit lada hitam (sapa suka pedas letak la lebih)
Cara2 :
Panaskan butter, masukkan bawang yang dipotong dadu. Dah garing masukkan tepung. Kacau sampai keperangan dan masukkan tomato, masak sehingga tomato layu dan masukkan air dan susu. Kemudian masukkan semua bahan A. Masukkan kiub lembu dan ayam tu. Kacau sehingga menggelegak. Tutup api dan blande bahan yg dimasak tadi. Blande ni bagi semua bahan yang korang masak tadi hancur dan sebati. Lepas blande korang masukkan kan balik dalam periuk dan panaskan semula sehingga menggelegak. Tutup api bila kuah nampak dah pekat sikit.
Selamat mencuba! :)
20 comments:
terima kasih ajarkan resipi tu..sedap nampak
wahh..nampak pun tahu mmg sedap..nanti nak cubalah.. :)
memeg nmpak sedap la shu.. resepinya pun simple je kan
insyaallah,ada masa nak cuba jg la...hihihi
takyah p ikea la pasni semata2 nak makan meatball ni. hihi..
wahhh..rajin jugak shu ni..hehhehehe
tengkiu share yer shu..pasni nak try buat gak laa..~kalo rajin. skrg ni malas sikit nk masuk dapur....heeee!
wah....macam sedap je tu...
sedap eh?betul cam Ikea?
kalo betul nk try nih sbb ai pnh mkn kat IKEA mmg sdap pun.hehe
nmpk menarik.. percubaan yg bagus ni dear... mmg nmpk sdp..
kamu buay MV lapar lah
kite belum cube lagi meetball IKEA.. hehe
sedapnye shu...oh..jeles! telan air liur je
selera tgk..nk ckt..hehe
pergh..nk try lah....
wah nampak sedap ni. shu, nk cikit :)
nak try juga..x pernah lg makan kat Ikea ni..KESIHAN :(
Teringin plak nak rasa
mcm sedap je~~ :)
nak buat nak buat heeeee
Post a Comment