Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

Mana ibu adek ?? Tolong la cari !!



Assalamualaikum kalian.




Hilangnya sebutir permata dari pasir yang beribu
Hilangnya tempat untuk seorang anak mengadu
Hilangnya berkat dari seorang ibu
Tapi kasih ibu akan sentiasa tersemat di kalbu



Sayangilah ibu anda =')












Entri ni khas untuk segmen SM & Ain Dzaya



Tag : Ciknur | Pet | Lana






Doodle : Hantu Air



Bulan puasa kalau dapat minum air bergelen-gelen time berbuka tu dah kira feeeeeel habis ok. Haha. Air tebu, tembikai, laici, lengkong, soya, kelapa semua gue tibai. Tambah pulak ketul ais banyak-banyak. Serius nikmat! Haha. Semua tu sebab napsuu. Napsu ok. NAPSU. Hewhew. Then mula lah liat nak pegi surau buat terawih bagai. Ishh ishhh ishhhh! Tak payah nak pelik la kalau mak panggil gue hantu air. Tssskk! Sampai hati mak.





Moral :

Jangan buat perangai macam gue ok. Tak pasal dapat kencing manis kang. Lebihkan minum air kosong/ air masak ye awak. Bergelen-gelen pon takde masalah. Badan sihat, otak cergas, plus tenaga pon bertambah untuk hari esok. Hihi. Selamat berpuasa untuk hari ke-11 :)






Sakit dan rindu



Assalamualaikum kalian. Baru seminggu tak jenguk sini dah rindu kalian. Serius! Rindu nii.... Hewhew. Rindu gue tak? Muehehe. 



“Kalau manusia itu tidak pernah mendapat cobaan dengan sakit dan pedih, maka ia akan menjadi manusia ujub dan takabur. Hatinya menjadi kasar dan jiwanya beku. Kerananya, musibah dalam bentuk apapun adalah rahmat Allah yang disiramkan kepadanya. Yang akan membersihkan karatan jiwanya dan menyucikan ibadahnya. Itulah ubat dan penawar kehidupan yang diberikan Allah untuk setiap orang beriman. Ketika ia menjadi bersih dan suci kerana penyakitnya, maka martabatnya diangkat dan jiwanya dimuliakan. Pahalanya pun berlimpah-limpah apabila penyakit yang menimpa dirinya diterimanya dengan sabar dan redha.” - Ibnu Qayyim




Semoga kita semua diberikan kesihatan tubuh badan yang sihat. InsyaAllah. Jaga makan minum taw. ^^




P/s : Sebelum ni kurang sihat sikit. Sorry ea. Tak dapat nak bw, komen macam selalu. Alhamdulillah, harini baru dapat apdet. Dan InsyaAllah, akan bayar hutang-hutang yang tertunggak. Heee. Terima kasih to Sis Jaa and Lana sebab tanye khabar gue. Teharu der. Rasa kehilangan eh? Muahaha. Dan dan to GSF dan kome yang sudi meriahkan blog ni selama ketiadaan gue. Terima kasih sayang-sayang. Imissyuu. Uhukk :)


P/s : To Solehah , cepat-cepat baik demam ye. Jangan miss makan ubat. Syafakillah dear :)


P/s : Salam Ramadhan ke-10 semua :)







Wishlist Ramadhan






Puasa tak banyak rongak  

Terawih tak nak miss

Tambah amalan /perbetulkan diri

Praktis tekan minyak sampai boleh  

Dapat lesen P 

Tak 'banyak'  langgar pantang

Eratkan lagi ukhwah  sesama insan  

Nikah cepat. Muahaha 











P/s : Sebenarnya banyak lagi nak letak tu. Tapi apakan daya..Kudrat gue kurang harini. Ehemm! Gue dah pandai beza mane clutch, brek dan minyak. And dah pandai masuk parking and naik bukit. Muahaha. Tu pon nak cakap. Haruslah bagi orang buta pasal kereta macam gue. Hahaha. Selamat berbuka kalian :D  





Sabtuday puasaday lesenday sleepingday




Assalamualaikum kalian. Amacam 1st day puasa ?? Takde yang bukak pose lagi kan. Muehehe. Harap-harap semua masih bertahan ye. Gue baru lepas dengar ceramah kt driving centre tadi. Hewhew. Mengantuk tersangat mengantuk time dengar ceramah tu. Setan punye keje la ni. Ehh? 



Gue tido nyorok kat belakang akak yang dok depan. Ni la kelebihan bila berbadan kecil molek kan. Muehehe. Molek ke? -,-





Q kemain panjang untuk amik "punch card" ni. Hewhew. Gantung kat leher pulak.




Muka riang ria sebab dah boleh balik plus tak payah dengar ceramah lagi.
 >,<






Babai. Isnin gue datang lagi taw cikgu :)














p/s : Petang ni beli kuih tunjuk je untuk berbuka. Kalian ?? ^^







Doodle : Untuk dia








p/s : Setiap perbuatan baik yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Bulan puasa bulan berganda. Usaha collect pahala banyak-banyak taw! :)






Pemenang Random Teka Teki I/C



Assalamualaikum kalian :)


Teka teki pasal  teka tahun IC tu dah tamat. Just a random one. hewhew. Thanks pada kome yang sporting dok main teka teka ok. Lepas ni nak buat lagi la. Ok tak ok tak ? ^^



Dengan ini gue ingin mengumumkan peneka paling tepat
ialah..................................






















NYUE ..! 
*clap clap*



Sape yang tak kenal boleh terjah blog beliau. Tekan je banner OK.
Ehemm! Ahli GSF mesti dah kenal kan. Muehehe 



Jawapan yang diberi ialah : 

Yess! Tu IC time gue Form 3. Tahun 2005. Ekceli purse hilang time Form 2. Time Form 3 baru gue buat IC baru. Muahaha. Jadi pendatang asing dalam diam selama setahun. Ni semua gara-gara takut nak cita kat abah pasal purse kena curik. Plus abah gue garang. Thats why laaaa. Hihi. Jangan ikut perangai gue ok.
 >,<








P/s : Nanti send nama & alamat kat unguviolet307@gmail.com ye Nyue :)  






Doodle : Lets warming up ur Ramadhan!

Assalamualaikum kalian :)




Nawaitu sauma ghodin ‘an ada’I fardi ramadhana
Hazihis sanati lillahi taala

Sahaja Aku berpuasa esok hari
Untuk menunaikan Fardhu Ramadhan
Tahun ini kerana Allah Taala 



Warming Up !



 Niat ikhlaskan.

 Jaga masa dari hal sia-sia. 

 Makan besederhana. 

 Zikir dan sedekah. 

 Baca Al-Quran.














p/s : InsyaAllah. Gue coba disiplinkan diri  buat yang x mampu sampai jadi mampu :)




p/s : Sabtu amik lesen. Dengar ceramah 6 jam. Tidooooo gamaknye. Hewhew




p/s : Selamat berpuasa kalian kalian semuaaa ! ^^









IC baru kes 3 bulan lagi

Assalamualaikum kalian.





Berapa hari lepas gue ambil kesempatan lepas pergi klinik terus pergi renew IC baru. Nak ganti IC lama kat atas tu. Muka gue pon nak hilang sebelah dah. Plus warna biru pon nak jadi kuning. Muehehe. Memang buruk. Kan ?? Gue nak bagi kat abang kaunter tu pon rse malu-malu. Sure dia gelak dekah-dekah dalam hati kat gue. Ciss ciss! Haha. Setel semua sekejap je. Dalam 15 minit camtu. Tangkap gambar pon sekali je. Entah macam mana la rope gue. Huwaaa.. Nak taw kena tunggu 3 bulan lagi. Semua nak kene 3 bulan. Apeni apeni.. Hmmm. Sabar Shuhada sabar.



 P/s : Agak-agak kome tu tahun bila punye IC ?? Ce teka ce teka.. Betul gue kasi hadiah untuk yang betul-betul tepat. Hikhik. Lailailai ! Before 12 malam ni ok.


P/s :  Lusa dah nak puasa InsyaAllah. Dup dap dup dap. Tak sabar aih. Da ready ke semua? Selamat berpuasa kalian. Puasa penuh taw taw ^^





Wordless Wednesday # Menu harian selama 3 bulan





Assalamualaikum kalian :)



Makanan berzat untuk jangka masa 3 bulan. Hari-hari siang malam. Erkkk..dah macam pantang lepas bersalin gue rasa. Tsskkk. It's ok Shuhada. Ape-ape pon ikhtiar kena ada. Prevention is better than cure. Kan ?  




P/s : Baru balik klinik + check up. Maaf  tak dapat BW berapa hari lepas. InsyaAllah, sedang berusaha balas. Internet slow jadi lambat sikit :)




Awesome Give Away Dunia Sebenar Shida




Assalamualaikum kalian.

Harini last day untuk join giveaway shida. Dah tahu lama dah. Tapi harini baru gue sempat untuk join berikutan masalah line yang lembap semacam. hewhew. Anyone yang nak join still sempat lagi. Ade berapa jam lagi before tamat jam 11.59 malam INI.

Klik banner bawah ni untuk penyertaan.



Syarat-syarat :


1. Follow blog penganjur dan sponsors GA ini :
E'S OnlineShop (21)                        - OdahoneBiz (105)  
Muhammad Saiazuan (1875)           - Lyssa_Secret (50568) 
Fiz Graphic (7680)                          - Arol Mubin (1584)  
Nur Damia                                     - Arra Ahmad (2323)   
Zinnia Z A Shop (FB)                      - IntanBerlian (1320)   
Nakira's Collection (FB)                  - Qatratun Al-Khairi   
Qat_Bawal Shop (8)                        - Eza_stories   
Irwani Zulkifli                                 - Eqbal Zack (6010)   
Nurul Yui (2270)                             - Bui Junaidi (1332)   
Nur Athirah (575)                           - Puan Azizah (3852)   
- Eca_Dwinky Asha (1233)                 - Ain Zulaikha (3666)   
- Puan Ummi (480)                            - EGTV.com.my (FB)    
EMTV.com.my (FB)                        - Muaz Faris  
Peyan (503)                                    - Shida sendiri (3003)
DhiyahShoppe                                        GAnContest
Rahayu Izaima                               - Gula-gula Kapas (822)
Marliyana (138)                              - Rafhanah Blogshop (96)
Nurnie (14)                                     - Nurjamal83 (234)

2. Like Fanpage sponsors disini -->> Fanpage Sponsors 

3. Hadiah-hadiah yang ditaja oleh sponsors boleh lihat sini -->> Hadiah GA

4. Syarat-syarat selebihnya boleh lihat di sini -->> Syarat-syarat penyertaan

5. Tag : Solehah | Lana | Pet


Good Luck !



Doodle : Si Couple Gajah





Assalamualaikum kalian :)







Jatuh bangun sentiasa bersama. Itu baru namanya teman. Ada di kala susah dan senang ;)













p/s : Alhamdulillah. Kesihatan beransur pulih. Terima kasih ya Allah. Semoga kita semua diberi kesihatan yang baik untuk hari-hari yang akan datang. Aminn.









Wordless Wednesday # Sembahyang itu tiang agama



Assalamualaikum kalian :)





- Sembahyanglah anda sebelum anda di sembahyangkan -



Comel kan craft ni. Penuh makna tersirat :)






Cik Buaya 1st GiveAway : Choose Your Prize


Assalamualaikum kalian 


Mekasih pet sebab dah tag kite. Hewhew. Anyone nak join sila klik banner. Arasso ?


Syarat-syarat tengok SINI


Gue pilih hadiah RM50. If rezeki dapat boleh beli kasut raya. Muehehe. Doakan gue murah rezeki ye  :)


Tag : Nyue | Waniey | Sis M



Babai.



Art Trade with Azzah Sayurlemak

Assalamualaikum kalian :)


Hewhew. Mimpi ape tak taw tetiba rasa nak join art trade Azzah ni. Just a simple dudel dari gue. Tangan still getaq-getaq lagi. Hikks. Sorry dear.



Taraaaa.... I'm Lolipop ^^



Eheem..
Harap Azzah suka :)


Babai..






Doodle (gif) : Saya Blogger Aktif (Free)





Assalamualaikum kalian :)



Hope kalian sihat sentiasa. Hewhew. Gue bosan so gue saje nak bagi doodle ala kadar kurang upaya gue ni kat korang yang mahu. Huhu. Ehh, ada ke makhluk Allah yang nak ?? Kahkahkah! Sape nak ambil je la. Titew sajew sukew sukew bagiw jew niw. Hiwhiw. Rosak bahasa! Tapi maap la. Doodle gue doodle orang baru belajar. Mungkin ada kecacatan sana sini. Hekhek. Babai :D





(^_^)v







p/s : Ini bukan segmen atau apa-apa. Ini hanya suka-suka. Free gift la konon-nyaa. Hikhik







Doodle (gif) : Mulakan hari ini dengan senyuman





Assalamualaikum kalian :)





Mulakan hari ini dengan senyuman..
Moga hari ini, esok dan seterusnya lebih baik dari semalam..
;)


Smile makes you attractive. Changes your mood. Relieves you stress. And helps you to stay positive.



p/s : Best pulak main dengan gift ni. Takde flash pon jadi la. Hewhew ^^




OH My Jawi # 3

Assalamualaikum kalian :)



Macam biasa..Gue nak share karya Bro Emit dengan korang.
Hahaha. Jemput-jemput ketawa bersama. Muehehe



Kahkahkah ! Kesian miau ni kan ^^


Muahaha. Tak pasal-pasal kena bedung :P


Hahaha. Geli hati gue baca kisah miau ni. Terus ceria hari-hari gue hokay. Hewhew. Agak-agak dalam 1min korang habis baca tak? Hikk ^^



Babai..



p/s : Sedang berusaha membalas jejak dan komen kalian. Internet superlembap. Maaf maaf maaf , exspecially to GSF.  U_U





Resepi biskut MILO




Assalamualaikum kalian. Hepi weekend ye! :)



Harini gue nak ajar cara-cara buat biskut milo express.
Cara-cara ikut step bawah. Hewhew



Sumber : Facebook


HAHA. Sape pernah buat kenyit mata cepat. Hewhew. Ini la makanan paling pemes time gue kat sekolah dulu. Lagi-lagi gue dok hostel, before pegi PREP mesti buat 2 3 plastik. Alasan lambat sebab mende milo keras ni la. Hehe. Orang buat air, gue buat biskut. Sape rasa nak makan biskut milo express buat la cepat cam atas ni. Haha. Sedap weeh! Tapi sakit gigi sikit la. Sebab keras. Hihi. Bila dikenang zaman sekolah ni memang seronok plusssss rinduuuu ! Kan ^^






p/s : Mood kenang zaman sekolah tak habis lagi ni. Hukhuk :D




Meet them

Assalamualaikum kalian :)


3 stooges. Hihi


2 hari spend time dengan mereka. A lot of stories yang dibangkitkan. Hewhew. More to life in school. Sekolah Menengah Doktor Burhanuddin, Taiping. Alahaii, rindu lagi zaman sekolah. 



Friendship is a gift.
Enjoy open it every day.





Salam Jumaat 1

Assalamualaikum kalian :)




      Kan....? :')




Doodle : Nota-nota Ramadhan 1

Assalamualaikum kalian :)




Ramadhan Bulan Berkat


Bulan Ramadhan bulan yang berkat
Bulan rahmat dan bulan utama
Pahala digandaka doa diterima
Bulan Lailatul Qadar yang istimewa


Isilah bulan ini banyakkan amalan
Beribadah malam, siang berpuasa
Banyakkanlah sedekah jangan dikira
Moga ia menjadi penebus dosa
Membaca Al-Quran jangan dilupakan
Zikir dan Tasbih elok disertakan
Meriahkan Ramadhan dengan bermacam cara
Agar Ramadhan tidak sia-sia


Hindarkanlah dosa di setiap anggota
Kalau boleh dosa hati jua
Kerna dosa itu merosakkan pahala
Agar kita tidak mensiakan Ramadhan
Isilah Ramadhan dgn sebaiknya
Kerna ia datang setahun sekali
Tahun hadapan belum tentu jumpa
Kerna kita mati bila-bila masa





p/s : Mudah-mudahan kita semua sempat bertemu Ramadhan bakal tiba. Aamiinn :')


p/ss : Semangat gue share nota-nota ramadhan even puasa tak start lagi. Hee. Tak salah kot. Saje nak meraikan ketibaan puasa. Ehem ehem.. da habis ganti ke? Malam ni Nisfu Syaaban. Esok jom puasa nak? :)







Wordless Wednesday # Distance and friends

Assalamualaikum kalian :)


That I have a true friend? Asking. Hewhew :')



Nostalgia lama. Rindu. Alhamdulillah. Still contact sampai sekarang even jauh-jauh :)
 Mana gue ??? Cari-cari! Haha




p/s : Gue suke tambah kawan. Sape nak jadi kawan gue cepat bagitaw. Hewhew :D