Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

Aiskrim Goreng Ekspres Untuk Tempahan

Salam Jumaat awak dan awak !! 



Gue ada bukak kedai jual aiskrim goreng depan umah gue. Korang yang nak beli online pon boleh. Klik je banner comel gue tu. Isi je form semua k. Tempahan dibuka dari Isnin sampai Jumaat (office hour). Sabtu dan Ahad kedai gue tutup. Harap maklum. Ianya TIPU belaka. Gue saja berangan nak buka kedai aiskrim goreng dalam mimpi. Hewhew :D



Akhirnya, berkat kerajinan dan usaha gue selama beberapa minit...Taraaaa !! Aiskrim goreng gue da menjadi..Ni first time gue try buat aiskrim goreng. Berkat dari resepi yang Pet bagi. Muchas gracias pet :)



Gue guna aiskrim coklat je. Hewhew. Sedikit kecairan di situ. Mungkin panas barangkali. Biasa la, cuaca tak menentu kan sekarang. Erkk! Okbai. Selamat menjamu mata dan selamat mencuba :D


Resepi ringkas :


Roti Gardenia or pape jenama - Ikut suka nak buat banyak mana.
Aiskrim - Ikut suka hati nak perisa apa.
Acuan - Gue guna cawan je. Hewhew :3




Cara-cara :


1. Ambil 1 keping roti.
2. Cedok aiskrim dan letak atas roti tadi.
3. Ambil 1 lagi roti dan letak atas aiskrim tadi. Kira buat macam sandwich tu.
4. Ambil cawan dan tekupkan atas roti tadi. Buat hingga roti putus dan jadi bulat.
5. Penyek guna garpu dekat hujung2 roti tu. So, aiskrim takde la leleh keluar.
6. Simpan 1 malam, or 3jam macam tu dalam peti ais.
7. Agak-agak dah beku baru goreng. Jangan goreng lama sangat hokay.
8. Siap untuk di makan :)





20 comments:

sis92 said...

huhu awat banyak blogger tayang aiskrim goreng masing2 nih =,="

|shuhadaothman|TM said...

haha. ni kes bejangkit ni sis :P

Solehah Shamsuddin said...

ehehe..oMG xsgka menjadi gak keinginanmu yg xhbis2 nak aiskrim goreng dlm minggu ni.pe sal ak tgk dh jd macam apam je ni?hik3

Scha Lalala said...

wahh mst sedap! teringin lak nk makan tgk gambar tu ;)

|shuhadaothman|TM said...

ahaha. alhamdulillah, hilang kempunanku. Kahkah. tu bukan apam la, tapi DORAYAKI hokay. :P

|shuhadaothman|TM said...

Try la buat dear. sedap :)

Cik Kay Jue said...

wah.. first time buat da menjadi shu? wah2.. tahniah... hehe.. meleleh air liur ckj tau tgk gmbar ais kream ni besar sangat.. huhu...

5zol said...

sdpnye... trliur...

|shuhadaothman|TM said...

hehe. sng je ckj. try la :D ahaha, sje letak besa2. sdp mta memandang :P

|shuhadaothman|TM said...

hehe. try la :D

~~oOpEt~~ said...

tudia.. jadi dh.. nh kalau 5 bintang pet bgi 5.9/5.. sbb lgi cantik dri owner y kunun bajet jadi tu :D haha.. bnyk xwat?

|shuhadaothman|TM said...

haha. xdenye la pet. pet buat comel je. shu buat gedabak besa. hehe. dapat 10 ketul je. silap teknik :D

Tinta Lana said...

Salam shu.. :)

larr..camtu je ek cara buat..kelihatannya mudah. nak cuba jugak! letak eskrim warna warni dlm tu,keh3

^^eKaTiKaH^^ said...

wah, sedapnya.... nak try la nanti. hihi :D

Fiza Suhaimi said...

Terliur tgk gambar tuu.. Kejap lagi adik nak try buat la.. Letak ais krim coklat plak.. Memang sedap la akak! Tenkiu akak sebab share.. ^_^v

|shuhadaothman|TM said...

wasalam lana :)

hehe, a'ah. mudah je. shu pon ingtkan ssh mula2. last2 guna roti je. hikhik. warna-warni lagi mnarik. :D

|shuhadaothman|TM said...

try la ika :)

|shuhadaothman|TM said...

hehe. try la buat dik. senang je. sedappp sangat :D
No biggie sayam. ^^

caliph shuriken said...

klau shu guna roti gardenia, sy borong semua aiskrim goreng ni, hikk...

|shuhadaothman|TM said...

hikhik. shu gne roti gardenia je caliph. haha. nk borong ke? :D