.

Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

Masker timun : A lot of khasiat !




Assalamualaikum semua.




Harini gue nak kongsi tips sikit. Rasa-rasa nak mantain 17 tahun tu baik baca :P Ececeh, bukan main lagi kan. Kemarin jadi cikgu tak bertauliah, and sekarang nak berangan jadi pakar kesihatan pulak. Hok alooh ! Well, ni je la cara gue nak capai cita-cita time Darjah 1-6 dulu. Tak cikgu, doktor. -,- 


Ehemm ! Masuk harini dah 4 hari gue buat masker timun kat muka. Ewahh ! Kemain kan. Haha. Pasal apa gue buat ?? Errr.. ibu jerawat dah tinggal anak cucu cicit dia kat muka gue. Tak gunak punya ibu jerawat ! Gue da mati akal camana nak hapuskan anak cucu cicit jerawat ni. Takkan nak sembur Ridsect pulak kan (-..-) Bukan seluruh keturunan jerawat je yang mati karang, sekali dengan gue kiok. So, gue tanye la pendapat mak gue tersayang. 


Mummy, how can I kill all the jerawat kat muka ni ?? Kemain seronok lagi dorang menumpang kat pipi ni. Tak malu betul (-_-)

Then, mak gue cakap : Honey, why u don't use timun-timun kat dapur tu ??

Dalam hati gue ( ewaah , speaking pulak mak gue ni. HAHA, ok tipu. Mak gue tak speaking pong. Takyah kagum sangat. hikks )

Continue,

Timun ?? Elok ke timun ni mak. 

Mak gue : Pergi la buat macam kat buku selalu tunjuk tu. Potong timun then tempek kat muka tu. Takpon bagi hancur halus-halus. Nanti lama-lama jerawat mati la. 

Gue : Hah ?!? Biar betik ! Memang hari-hari tak kira siang malam gue nak buat camni.


Lepas je mak gue cakap jerawat boleh mati bila buat camtu, gue terus simpan 2-3 biji timun untuk stok gue. Hikhik. Abah, kalau nak makan timun buat ulam beli lain eh >,<


And sekarang, alhamdulillah, ibu anak cucu cicit jerawat tungu saat je nak mati. Jerawat da kering. Yippii! 


Ehem, see ! Tak payah guna masker yang jual kat kedai pon xpe. Guna timun pon boleh. Takde la membazir sangat ^_^



Masker timun juga dapat mengurangkan kedut di muka dan dapat menjadikan wajah kelihatan segar dan awet muda.


Timun mentah mengandungi  protein dan karbohidrat serta  vitamin dan mineral seperti kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C.  


Anda yang ingin menurunkan berat badan, amalkan memakan timun sama ada secara mentah ataupun yang telah dimasak. Jika minum jus timun setiap hari pun boleh menurunkan berat anda. 



Till then, selamat mencuba anak murid sekalian.




credit : petuasejagat :)





21 comments:

Cik Kay Jue said...

wow... thnks for sharing.. ckj juz tau timun ni untuk sejukkan mata je... :) first time juga tau ada juz timun.. sedap ke huh? hehee nak try la pesan kat kedai mkan lepas ni.. hehe.. >_<

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal timun… sharing is caring :) - Khasiat Timun

|shuhadaothman|TM said...

shu pon baru je taw. hehe. lepas ni boleh la amalkan. ^^
sedap kot. shu bayangkan macam jus tembikai susu. hikhik :D

jaakechik said...

tengkiu for sharing!
patut la lawa. ada tips baik punya!

|shuhadaothman|TM said...

Thanks sharing armouris :)

|shuhadaothman|TM said...

welcome sis jaa. sharing is caring :)
alalaa, xde nye lawa. biase je ni.

shar90 said...

sye slalu makan timun patot r sye slim... ekeke xP

|shuhadaothman|TM said...

ahaha. see2 ! kan da terbukti tu. muahaha XD

sarah mohamad said...

Saya guna timun untuk elakkan mata lebam. Heheh

|shuhadaothman|TM said...

Hehe. shu pon try jugak letak kt mata. best. sejuk je. hee :)

sis92 said...

sis mmg guna timun n tomato utk bab2 kecantikan
puih2 ckp macam pakar kecantikan pulak

caliph shuriken said...

pasti harga timun akan lebih mahal pasti sbb doktor shu ajar petua ni.. stok timun x cukup utk masker, hukk...

shedameor said...

okay, kena cuba. mana boleh akak lagi cun dari sheda ni. hehe

P U C A T said...

ouh....sy guna timun utk reduce eye bag..
tp tetap ade ber-bag bag jugak ah..hehe

Niswatus Solikah Samik said...

nak kne amal kan ni sbb cuti sem duk umah berat badan dah naik! haha! :D

|shuhadaothman|TM said...

wah, ptot la lawa je sis. boleh amalkan cmni :D

|shuhadaothman|TM said...

agaga. tak pasal2 kan jadi mahal. haha XD

|shuhadaothman|TM said...

mari mari mencuba. ahahaha. kalah la akk cmni :D

|shuhadaothman|TM said...

takpe dear. still cantik :)

|shuhadaothman|TM said...

untuk hasil yg memberangsangkan mula dari skrg ye. ahaha. blgk jdi doktor jap :P

Salim2014 said...

Terima kasih atas info. Sya nak try. Nak hapuskan cucu cicit jerawat & mak bapa jerawat ni. Sesuka ati je dorang lepak kat mula i