Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

Tutorial 1 : Cara letak mini mp3 dalam blog


     Assalamualaikum comel segak sekalian


Harini gue nak buat tutorial. Muahaha. Berangan jadi cikgu jap. Tadi time blogwalking, ada someone request aku ajar camane nak buat mp3 player yang cute mcm blog ni. Ahakss ! Ni first time gue nak buat tutorial-tutorial segala ni. Selama ni gue tengok tutorial orang lain je. kiki. Cuak macam nak amik exam ni. Pheewww  xD





Lets start !


1st step :

Klik sini
Dah klik? Korang akan nampak macam kat bawah ni





2nd step :

Untuk masukkan URL lagu , tekan sini.
Dah tekan? Then korang register dulu hokay.
Nak register just tekan button atas tu.


3rd step :

Bila da register, korang tekan button UPLOAD
Then akan jumpa macam ni kan ??



Korang just pilih lagu yang ada dalam laptop korang and upload ! ^^


Bila da selesai upload, akan keluar code mcm atas ni.
So, copy siap-siap code url lagu korang mcm line merah atas tu k.


4th step :

Kemudian, paste-kan code url yang di-copy tadi mcm gambar bawah ni



5th step :


Untuk decorate mp3 bagi cantik, korang just tekan button sebelah GENERAL tu. Then pilih la colour ikut citarasa korang :)




Dah settle pilih colour, korang copy semua code and paste dekat Add Gadget-HTML korang. 






Last step :


Preview, if ok SAVE ! 






Selamat mencuba :D








Notakaki : Agak-agak paham tak ?? Hewhew. Tak paham bagi tahu ea :)



58 comments:

Fiza Diaries said...

akak.. tuto ni memang berguna sgt.. akak bg link haritu pun, akak try n try tapi still tak boleh.. memang fedup laa jugak.. hehe.. btw thanks akak.. blog adik dah ada lagu.. jakun sebentar.. kehkeh.. ^_^v

|shuhadaothman|TM said...

waahh ! lega dengar. hihi. takot jugak kalau salah bt tuto. welcome dik. no biggie. hikhik. ^^

Lea :) said...

thanks shuu ! okay , everything done . thanks a lot k :) <3

Lea :) said...

thanks shuu . thanks a lots ! :D <3

|shuhadaothman|TM said...

welcome dear. no biggie. just sharing :) <3

|shuhadaothman|TM said...

welcome dear. no biggie. just sharing :) <3

Niswatus Solikah Samik said...

wah wah! cikgu shu dah start memulakan sesi pembelajaran! hehe! mcm nak try pulak buat! :D

|shuhadaothman|TM said...

kehkeh. ini sesi pembelajaran tanpa cubit dan rotan la anis :D
try la. hihi ^^

shedameor said...

tuuuudia buat tutorial :)

caliph shuriken said...

pandai laa cikgu shu ni, hikk...

|shuhadaothman|TM said...

hahaha. malu teman :D

|shuhadaothman|TM said...

hahaha. merasa jadi cikgu tak bertauliah satu hari :P

gnesop poseng said...

x suka letak sbb kasi blog berat :)

Cik Puan Muda Umi said...

nice tuto lah..;)

|shuhadaothman|TM said...

hee. yeke bro sop. shu ingtkan x effect sgt :)

|shuhadaothman|TM said...

thanks cik puan :)

hazfee said...

cikgu dah mengajar ni.ekekeke. hazfee tak suka ada lagu dalam blog sebab kalau ada lagu hazfee jadi hilang fokus.ekekeke

|shuhadaothman|TM said...

agaga. cikgu x bertauliah ni. haha, yeke. ni tgh hilang fokus la ni ea. kikiki :D

shar90 said...

dlu sye pernah try buat benda nih... tp xjd tros putus ase
ahahaa xD

|shuhadaothman|TM said...

ahaha. jgn putus ase. try again. hekhek :D

Elih Japahar said...

Pernah pasang lagu ni tp ramai yg tak suka, tpaksa ditanggalkan semula..salam kenal ^_^ follower @500

jaakechik said...

rajin buat tuto. hehe.

|shuhadaothman|TM said...

Hee. yeke. Shu bt pon sbb tgk byk blog psg. tu yg try. hik. salam kenal elih. waa, thanks folo ye :)

|shuhadaothman|TM said...

hihi. sje suke2 je sis jaa. xde entri nk publish. hekhek :D

miZz NiLa said...

Thanks sangat-2 akak :)

|shuhadaothman|TM said...

welcome dear :)

syahira okayy said...

mcm mana nak buat autoplay ye?

Nabeel Fikree said...

TQ so much untuk tuto ni :)

|shuhadaothman|TM said...

dekat General > Bawah Height > Autoplay > Tukar 0 -> 1 :)

|shuhadaothman|TM said...

welcome nabeel :)

nieta sharif said...

terima kasih.. suke lah tutorial niy.. lame dah cari tempat letak lagu yg cm niy.. :)

nieta sharif said...

lagu niy dye xleyh repeat sendri ehh.. ??

shuhadaothman said...

@nieta sharif
welcome dear. lega dgr :)
rsenye kne repeat sendiri la ^^

Fawwah AsyiQueen said...

Thanks ! <345

Ella Farina said...

@Fiza Diariessalam , Add Gadget-HTML tu dekat mane ? sye cari xjumpe 2x la ..

shuhadaothman said...

@Ella Farina pegi kat layout..add gadget..pilih HTML..paste je kat situ :)

http://pendeknakott98.blogspot.com/ said...

Mekasehh Kaq , Tutorial Kaq Menjadi . :)

sheera aya said...

thank you for tutorial.sangat berguna :). btw, here my blog:
http://sheeraya.blogspot.com/

Mohd Shah said...

Great Site I Love This Site,Beautiful Template's Great Tutorial's Great Design's And All Feature's :-)
Free Blog

SonIQbaALe aiEYn said...

akak, yg kena sign up tu kann? dye kata kena byar sebulan bla..bla..btul kew?

Hayati Ramlan said...

@Mohd Shah
Sayang @shah :P memang ni percuma k sampai bila2?

shuhadaothman said...

@SonIQbaALe aiEYn eh yeke? time akak bt xde pon dik :)

OLIVIA BIEBER said...

sorry step yg ke 4 tu nak cari kat mana erk??

Ayesha Ramlee said...

setelah puas mencari dan mencuba tutorial yang mereka berikan, akhirnya ketemu jawapan dan guru yang ikhlas lagi jujur...

http://chikimaruko.blogspot.com

Siti Nurul Amirah Hashim said...

Kalo letak link youtube tak boleh eh ?

shuhadaothman said...

@OLIVIA BIEBER salam dear. step 4 tu awk copy code after upload lagu tu mcm step 3. Then paste-kan dekat tab MP3(tab mula2 awk bukak) tu. :)

shuhadaothman said...

@http://pendeknakott98.blogspot.com/ welcome dik. :)

shuhadaothman said...

@sheera aya welcome sheera. salam kenal ye :)

shuhadaothman said...

@Ayesha Ramlee xsalah kita sharing kan dear. salam kenal :)

sempatsemput@blogspot.com said...

comel blog awkk. kita baru belajar buat blog nie.. hehe

♥Riqa Ainureen♥ said...

thanks kak,dah jadi..

sayyidah nafisah said...

kak, yg
" Dah settle pilih colour, korang copy semua code and paste dekat Add Gadget-HTML korang. " yg tu mcm mne nk buat? cuba ajar...

shuhadaothman said...

@sempatsemput@blogspot.com thanks awak. hehe :)

shuhadaothman said...

@♥Riqa Ainureen♥ welcome dik :)

shuhadaothman said...

@sayyidah nafisah code select kale biru tu nanti adk paste kat Layout blog > Add gadget > Add HTML. Lepas tu save mcm biasa. Cuba try :)

Wanny Dlover said...

tutorial yg sngt brguna. Thanks ya :)

Syamiera Syaqilah said...

saya cuba akak punyer tuto ni ... saya try tapi nak tanyer naper saya x leh bukak link tok second step 2 yer ???

иʋя αℓια (: said...

maaf. nak sign up tu ..laman web apa?