Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

Tutorial 2 : Cara letak icon comel dalam Blog Archive

Salam Jumaat peeps !


Harini gue as a "cikgu tak bertauliah" nak ajar murid-murid semua cara letak icon yang comel dalam Blog Archive ye ^^







Cara nak buat simple and tak berapa susah.
Jom tengok tutorial di bawah :



Pergi Dashboard > Design > Edit HTML > Tick kotak "Expand Widget Templates"



Ctrl + F , cari kod di bawah :


Masukkan diantara kod yang korang cari tadi dengan kod di bawah ni :




Contoh : 





Preview kemudian Save ! Siap ^^



url icon - korang tukar dengan url icon yang korang nak. Icon comel boleh ambil dekat sini. Cara nak ambil url , click kanan > copy image URL > Paste-kan kat url icon tadi.



Selamat mencuba !



p/s : Terpaksa printscreen code sebab bila letak code dalam entry ni tak keluar dalam post. Maaf :)


10 comments:

Fiza Diaries said...

akak, thank you so much! dah jadikk.. ^_^v

|shuhadaothman|TM said...

welcome fiza sayam. hee. lega dengar ^^

~~oOpEt~~ said...

waaa.. shu wat tuto la :D pet janji nk wat tuto video doodle xwat2 lgi :D sbb pet tengok shu dh pndai wat doodle :) hehe

|shuhadaothman|TM said...

hikhik. jadi cikgu x berlesen jp pet :P

haaa, buat la pet tuto tu. msti rmai nk taw. shu pon xde idea da nk wt doodle tu. kiki. tgh ad mood ade la :)

~~oOpEt~~ said...

pet dh wat.. tp sekerat jln ja.. haha.. ala.. shu dh pndai.. wat la :D

|shuhadaothman|TM said...

sambung la lagi pet. hehe. alaa, shu x byk idea. hikhik. nak buat badan pon thegeh2 lagi. uwaa :D

caliph shuriken said...

cmat mlm ckigu shu, hikk...

caliph shuriken said...

*ehh, typo td.. cikgu shu :)

|shuhadaothman|TM said...

cmat malam caliph. hahaha. ckugunya ke? :P

|shuhadaothman|TM said...

ekeke, slmt x tolak markah lagi. :D